People

dans_annons_b

People

Vad händer i början och i pauserna i ett musikaliskt verk? Musikern stiger in på scenen, stämmer instrumentten, värmer upp munstycket, blåser, andas och samlar sina tankar inför upprträdandet. Publiken väntar. Musikerna väntar. Vad händer sen?

People är Ralf Nyqvists verk för blåskvintett och en dansare där pauserna mellan verkets fyra delar fylls med aktivitet och rörelse. Man kan tolka det som vardagliga händelser eller som konstnärens personliga känslor och arbetsbeskrivning. Vi följer och hör människorna bakom instrumentten, personer som delar sina livsöden genom musik och rörelse.Verket och föreställningen förvränger den konservativa bilden av ett klassikst kammarmusikaliskt verk. Det bygger på musikerna och dansarens nära förhållande. Genom publikens närvaro föds ett interaktivt verk där musik och dans bildar en helhet. Alla i rummet är ansvariga för slutresultatet. Verkets koreograf är gjord av Mia Malviniemi och det har uruppförts 2010 i sammarbete med Vasa stadorkesters blåskvintett.

People II ’Confictus’

People II ‘confictus’ utgår från tonsättaren Ralf Nyqvists ide om att förena dans,kammarmusik och ljudplanering. Confictus består av fem delar: I Provocation, II Dispute, III Confontation, IV Regrette ja VI Compromise. Tonsättning representerar modern konstmusik som även innehåller improvisatooriska delar. Koreografin är skriven som en del av kompositionen. Stycket och koreografin innehåller känslan av provokation ,konflikt och känslor av försoning. Stycket är tänkt att ingå som en del av ett kammarmusikaliskt program.

Till arbetsgruppen hör koreograf Mia Malviniemi (Malviniemi dance company) och ljudplanerare Stefan Backas samt musikerna Christoffer Sundqvist klarinett, Mikael Långbacka bastrombon och Kazutaka Morita slagverk. Dansarna är Mia Malviniemi och Antti Seppänen. Stycket hade sitt uruppfrönade på Rusk kammarmusik festivalen i Jakobstad i november 2015.