Bio

Ralf NyqvistRalf Nyqvist (1966) är en musikalisk mångsysslare med rötterna i Svenska Österbotten där han verkar och bor i Vasa. Han har utbildat sig till jazzpedagog vid Kundliga Musikhögskolan i Stockholm. Där studerade han även klassisk komposition tills han valde att byta till studier i jazzkomposition vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Därifrån utexaminerades han som musikmagister år 2000.

Nyqvist har fungerat som kapellmästare vid Wasa teater i 20 år där han medverkat i ca 50 uppsättningar av vilka huvudparten utgjorts av musikteater. Han har även frilansat på andra teatrar så som Vaasan kaupungin teatteri, Åbo svenska teater, Kokkolan kaupungin teatteri och nu senast på Tampereen teatteri.

Som tonsättare och arrangör är han flitigt anlitad av grupper inom olika genrer. Han skriver musik både för konstmusikgrupper och för jazzgrupper samt vokalmusik. Hans repertoar omfattar musik för storband, symfoniorkester samt visor för barn och folkmusik. Han anlitas flitigt som arrangör och kapellmästare av orkestrar och körer och har samarbetat med bl.a. Vasa stadsorkester och deras kammarmusiker samt storband så som Kvarken big band , UMO big band, Bothnia Rhythm Orchestra m.fl.

NYT-ensemble och Mylläri-Nyqvist duo är egna grupper som han producerat material för, som även resulterat i cd-inspelningar. Av hans många uppdrag/arbeten som pianist kan bl.a. nämnas hans medverkan i Ostrobothnia jazz sextett, hans samarbete med saxofonisten Peter Nordwall och nu senast duon Double Image tillsammans med slagverkaren Markus Ketola. Som pedagog har han verkat inom utbildningar för rytmmusik i Österbotten och som utbildare på big band-kurser i hela Finland.

 

Ralf Nyqvist CV